Na graničnom prelazu Preševo zaplenjeno 150.000 evra


Carinici su 5. juna 2021. godine, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 150.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin, navode iz Uprave carina.

Posle detaljnog pregleda automobila marke „mercedes benc“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 72-godišnji državljanin Severne Makedonije, pronađene su plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra u džepovim jakne, a zatim i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta. Nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra.

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku. Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budžeta.

Naglašavamo da je preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra, a da se sume iznad ovog iznosa moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca.

Podsetimo da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *