Današnji sastanak u Briselu bez dogovora


Prema rečima Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Boreljania današnjem sastanku u Briselu delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor u dijalogu, ali da je dogovoren nastavak razgovora narednih dana, piše Tanjug.

Nismo stigli do dogovora, ali ovo nije kraj priče. Oba lidera saglasila su se da proces treba da se nastavi narednih dana“, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je dodao da protekle tenzije oko tablica i dokumenata ne bi trebalo da se dešavaju u narednom periodu i da ukoliko dođe do eskalacije sukoba, obe strane će se smatrati odgovornim.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u obraćanju naovinarima da će predsednik Vučić još izvesno vreme ostati u Briselu i da će se u petak, 19. avgusta, obratiti javnosti.

Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja, naglasio je on.

U Briselu su od jutros održane dve runde dijaloga Beograda i Prištine – prvo je održan sastanak predsednika Srbije i premijera privremenih kosovskih institucija sa predstavnicima Evropske unije Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Nakon bilateralnog sastanka Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU, usledila je bilaterala Aleksandra Vučića sa evropskim posrednicima.

Predsednik Vučić zakazao je iz Brisela sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koji će se održati u nedelju, u 11 časova, u Palati Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *