Evo kako da pravilno čistite i održavate mašinu za pranje posuđa

Mašina za sudove je mnogim domaćicama uštedela bezbroj sati ribanja prljavih tanjira, tiganja i lonaca. Međutim, kao što ona radi za nas, moramo i mi voditi računa o njoj. Da bi nas što duže dobro služila, neophodno da je održavamo besprekorno čistom. Iako je napravljena da pere sudove i sama sudomašina se mora povremeno očistiti i oprati.

Osim fizičkih oštećenja usled stalne upotrebe, čestice hrane, prljavština i buđ koje se mogu naći unutar uređaja, za posledicu imaju loše oprano posuđe, neefikasan i otežan rad i u krajnjem slučaju kvar uređaja. Zato je vrlo važno da pravilno i redovno čistimo sudomašinu. Evo nekoliko koraka koje trebate preduzeti kako biste vašu mašinu za pranje sudova održavali na pravilan način. 

#1 Prvo očistite prljavštinu sa vrata sudomašine

Između punjenja i pražnjenja mašine, sigurno je da će na vratima ostati otisci prstiju i razna druga prljavština. Najbolji način da je očistite je da uzmete vlažnu krpu ili sunđer i lagano prebrišete rub vrata, ručke i kontrolne tastere. 

Ako imate, na primer, Bosch ugradne sudomašine, onda će se verovatno kontrolna dugmad za upravljanje uređajem nalaziti na gornjoj strani oboda vrata. Jasno je da želite da taj deo bude čist jer ćete upravo tu najčešće i dodirivati uređaj. Niko ne želi da nakon što isključi mašinu masnim prstima uhvatiti čiste i tek oprane čaše i ostavi trag na njima.

Pexels.com

Za skidanje tvrdokornijih ostataka možete upotrebiti i staru četkicu za zube, samo pazite da ne oštetite tastere pomoću kojih puštate uređaj u rad. Kada tvrdokorne mrlje omekšaju, jednostavno ih obrišite sunđerom.

#2 Uklonite sve krupne ostatke hrane sa sudova pre nego što ih ubacite u mašinu

Jedan od najlakših načina koji vam može pomoći da ređe čistite mašinu za pranje sudova jeste da joj olakšate posao, odnosno da uklonite sve krupne ostatke hrane sa tanjira pre nego što ih stavite na pranje. Što je manje krupnih ostataka, to će uređaj lakše i bolje oprati posuđe i manje će ostataka hrane završiti po zidovima i na dnu mašine. 

Takođe, nakon što sudomašina završi sa radom, uzmite papirni ubrus, skinite donju rešetku i lagano prebrišite dno mašine. Osim što ćete lakše skinuti ostatke hrane nego kada se oni zapeknu, nećete imati ni problema sa zapušenim odvodnim filterom, ali ni sa neprijatnim mirisima. 

#3 Očistite filter sudomašine

Gotovo sve sudomašine imaju filtere koji se moraju ručno čistiti. Izuzetak mogu biti one koje imaju program samočišćenja sa noževima koji na dnu usitnjavaju ostatke hrane i takvu je izbacuju napolje. No, one su često i bučnije u radu. Kako biste uvek imali čist uređaj,veoma je važno da redovno održavate čistim odvodni filter. Neredovno održavanje za posledicu ima sakupljanje krupnijih ostataka hrane, stvaranje neprijatnih mirisa, ali i buđi i bakterija koje mogu biti opasne po zdravlje ljudi.

Ovi filteri se obično nalaze ispod donje prskalice, ali ako baš nemožete da ga pronađete kod vašeg modela, jednostavno pročitajte uputstvo za održavanje sudomašine koje ste dobili uz uređaj pri kupovini.

#4 Koristite belo sirće za uklanjanje neprijatnih mirisa

Ljudi od davnina koriste sirće kao sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa, ali i kao jednu vrstu dezinfekcije. Prirodno je i nije previše abrazivno.

čaše-u-sudomašini

Jedan od načina je da pustite mašinu da radi na prazno, bez deterdženta. Kada se dno mašine napuni vodom, zaustavite je i dodajte dve šolje belog sirćeta. Zatvorite vrata sudomašine i ostavite da odstoji i deluje oko 30 minuta. Zatim nastavite započeti ciklus.

#5 Za potpuno čišćenje i uklanjanje tvrdokornih ostataka hrane dodajte sodu bikarbonu

Ako trik sa sirćetom nije u potpunosti uspeo i nisu uklonjene sve masne naslage, onda možete probati sa dodavanjem sode bikarbone. Jednostavno pospite malo sode (pola šolje) na dno mašine za pranje sudova i pustite najkraći ciklus sa najtoplijom vodom. 

Soda bikarbona bi trebalo da reši i najtvrdokornije mrlje koje su ostale u unutrašnjosti sudomašine. Ako baš i to nije rešenje, onda možete probati da od sirćeta i sode bikarbone napravite gel ili pastu, nanesete je na masne naslage i ostavite da odstoji par sati. Nakon toga vlažnom krpom prebrišite površinu.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da efikasno očistite vašu mašinu za pranje sudova. Osim toga, ovi saveti za čišćenje vam mogu pomoći da izbegnete skupe popravke ili neefikasan rad i trošenje više vode i struje pri radu mašine.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *