INTERVJU: Nenad Tasić, poverenik Saveta za obrazovanje OO SNS Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

BUJANOVAC, 2. avgust 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – U okviru stranačkih aktivnosti razgovora sa građanima, Nenad Tasić, poverenik Saveta za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu, govori o problemu nezaposlenosti mladih u bujanovačkoj opštini.

PROBLEM NEZAPOSLENOSTI MLADIH U BUJANOVAČKOJ OPŠTINI

– Rukovodstvo opštine Bujanovac, kao retko kada, iskazalo je izuzetnu inventivnost i efikasnost u primeni sistema za rešavanje problema nezaposlenosti mladih u našoj opštini. Sistem koji su razvili, poznat pod radnim nazivom „Brigo moja pređi na drugoga“ kao takav se pokazao kao jedan od najdelotvornijih načina za upošljavanje mladih, a podrazumeva podsticanje selidbe mladih u druge, razvijenije sredine, zarad njihovog zapošljavanja u istima.

Kao i kod svih najboljih izuma, princip rada je vrlo prost: podrazumeva da se mladima ne obezbede radna mesta, kao ni podsticaji za kreiranje istih; da se umesto radnih mesta mladima, uglavnom ljudima bliskih opštinskoj vlasti, ponudi volontiranje u javnim ustanovama, uz sramno niske nadoknade i najčešće lažna obećanja o mogućnostima polaganja državnih ispita, kao i da se u medijima promoviše odlazak mladih kao realnost, koja nije karakteristična samo za Bujanovac, već i za druge sredine. Ovakvim (ne)činjenjem ubija se volja uspešnih, svršenih studenata, da se vrate u svoj grad, a podstiče želja i potreba sadašnjih stanovnika Bujanovca da iz njega odu, čime se, vrlo efikasno i bez mnogo, kako fizičkog, tako i umnog napora, rešava problem nezaposlenosti u opštini Bujanovac.


Opština koja se hvali brojem stipendija koje dodeljuje svojim studentima, nema nikakvu evidenciju o tim istim stipendistima nakon što završe studije. Ne postoji statistika koja govori o broju stipendista, pa čak ni onih koji su stipendirani kao deficitarna zanimanja, koji su se vratili u Bujanovac i dobili radna mesta za koja su se školovali. Ovaj podatak govori u prilog samo jedne činjenice, a to je da je smisao i ishod stipendiranje studenata za opštinu Bujanovac potpuno nebitan, da ne predstavlja investiciju u budućnost, koja je zasnovana na realnim potrebama i planu zapošljavanja, već investiciju u izbornu kampanju.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

Srpska napredna stranka smatra da je stipendiranje studenata danas od velikog značaja i pomoći za njihove porodice, međutim stipendiranje posmatra kao investiciju, koja će u budućnosti u Bujanovac vratiti intelektualce, zaposlene na različitim radnim mestima u našoj opštini. Smatramo da je vrlo neodgovorno novce svih građana Bujanovca i Republike Srbije, koje Opština Bujanovac dobija preko Koordinacionog tela, ulagati u bilo koji projekat, pa i stipendiranje, a pri tom nemati jasnu sliku o efikasnosti i smislenosti tog ulaganja. Međutim, ovakav način razmišljanja svakako se ne uklapa u ovdašnji „Brigo moja pređi na drugoga“ sistem zapošljavanja.

Vrlo je interesantno razmotriti opravdanje ovdašnje opštinske vlasti za odlazak mladih, a ono glasi: „Mladi odlaze i iz drugih mesta“. Da li je to opravdanje dostojno građana Bujanovca? Da li činjenicom da ga čine i drugi, možemo da opravdamo naše loše ponašanje? Zadatak Srpske napredne stranke, kao opozicione partije  u našoj opštini jeste da jasno kaže da mladi odlaze iz Bujanovca između ostalog i zbog toga što je bakšiš koji zarade u beogradsim ili drugim  kafićima često viši od nadoknade koje za volontiranje u bujanovačkim javnim institucijama dobijaju mladi diplomci. Posao je skoro pa isti, uglavnom se svodi na kuvanje kafa i pranje šoljica, bez obzira na struku diplomca.

Jasno je svim građanima Bujanovca da imitacija, svakako, zahteva mnogo niži nivo sposobnosti nego kreacija. Mnogo je lakše ne činiti ništa i pravdati se time da tako rade i u drugim opštinama, nego zasukati rukave i učiniti nešto. Opštini Bujanovac su potrebni kreatori radnih mesta, kreatori podsticajne atmosfere, kreatori budućnosti. Loši pokušaji skrivanja nedostatka energije, ideje i sposobnosti tih ljudi isplivavaju svakodnevno na videlo. Očitavaju se, kako u često neracionalnim potezima i izjavama, tako i vrlo egzaktnim statističkim podacima, koji se samo usavršenim metodama medijskog spinovanja predstavljaju kao uspesi, ili u situacijama kada uz sav trud to nije moguće, uopšte i ne spominju. Prioritet rada za Srpsku naprednu stranku u Bujanovcu biće da obezbedi da se mladi Opštine Bujanovac umore na svojim radnim mestima i za to naša stranka ima razvijenu strategiju. A za one koji je nemaju, i koji promovišu odlazak mladih iz Bujanovca kao neminovnost, Srpska napredna stranka ima poruku: Odmorite se. Zaslužili smo – naglasio je Tasić.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL  

Piše: Ivica Pešić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *