Jednostavan (i ukusan) trik za bolje zdravlje zubaNaučnici kažu da je dobro da posle obroka žvaćete žvaku bez šećera, kako biste sprečili pojavu karijesa.

Stručnjaci su analizirali studije sprovedene 50 godina unazad i utvrdili da žvakanje žvakaćih guma bez šećera za 28 odsto smanjuje rizik od pojave karijesa.

Razlog tome je što se žvakanjem žvake proizvodi više pljuvačke, koja pomaže u neutralisanju i ispiranju kiselina koja se stvaraju u ustima nakon jela. Ove kiseline obično ostaju u ustima i na zubima oko 20 minuta posle jela.

Bivoda Bujanovac


Jasno, žvake koje sadrže šećer nisu baš dobra opcija jer šećer u kombinaciji sa kiselinama koje se već nalaze u ustima ubrzava stvaranje karijesa.

Osim toga, naučnici kažu da, kako su neke studije pokazale, žvake sa voćni aromama takođe nisu sjajna opcija jer mogu da unište zubnu gleđ.

Uglavnom, utvrđeno je da žvakaće gume bez šećera za 28 odsto smanjuju rizik od pojave karijesa na zubima, u poređenju sa ljudima koji uopšte ne žvaću žvake.

„I stimulacija proizvodnje pljuvačke koja je prirodna barijera i štiti zube, kao i mehanička kontrola kamenca, kao rezultat žvakanja, mogu da doprinesu sprečavaju stvaranja karijesa“, kaže vodećai autor studije profesor Avidžit Banerdži.

Dr Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje ističe da je žvakanje žvaka bez šećera „jednostavan, a efikasan način“ za održavanje oralne higijene.

„Igra važnu ulogu u sprečavanju nastanka karijesa posebno između ili posle obrok, kada je veći rizik“.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *