Kako sa kolegama da razgovarate o novcu?Pričanje sa kolegama o zaradi oduvek se smatralo tabu temom. Možda baš zato žene često zarađuju manje od muškaraca na istim pozicijama, te im je teško da uvide svoju pravu vrednost. Potrebno je kreirati zdrav i profesionalni odnos, u kome će svako moći otvoreno da razgovara o novcu.  Ako se nalazite u nedoumici i ustežete se da pitate ili odgovarate u vezi sa platom, onda će vam saveti koji vas očekuju u nastavku dobro poslužiti. Pažljivo čitajte i probajte da primenite u praksi.

1. Zapitajte se zašto želite o tome da razgovarate

Da li želite da uporedite visinu svoje plate u odnosu na mesečna primanja kolega, kako biste se nakon toga osećali bolje ili lošije? Ili vam je cilj da saznate novčani okvir za poziciju na kojoj radite, kako biste zatražili povišicu? U ovakvim situacijama, namera je jako važna. Ako se prosto ne osećate prijatno ili vas neko navodi da pokrenete tu temu, nemojte ni započinjati razgovor. Ukoliko vam neko od kolega priđe sa tom idejom, slobodno ih pitajte šta stoji iza toga. Birajte otvoren stav, jer ostavlja bolji utisak od odbrambenog, a i saznaćete uzrok radoznalosti.  2. Razmislite koliko detalja želite da otkrijete

Kada ste odredili cilj, razmislite o načinu, odnosno koliko precizni želite da budete. Ukoliko smatrate da će tačno iznošenje cifara pomoći vama ili vašem kolegi, i osećate se dobro u vezi sa tim, zašto da ne. Ipak, uvek možete biti donekle neodređeni, tako što ćete izgovoriti okvirnu sumu, ne i kolika vam je plata zaista.

3. Ukoliko osećate potrebu, raspitajte se o politici kompanije

Postoji verovanje da je razgovor o plati tokom radnog vremena veoma uvredljiv i neumesan. Pravila se razlikuju od kompanije do kompanije, te je najbolje da ako niste sigurni popričate direktno sa nadređenim ili direktorom. Nema ništa loše u konstruktivnoj priči o novcu, jer je on neizostavni deo života svih nas. Što manje vama bude neprijatno u toj situaciji, to će se i vaše kolege opuštenije ophoditi prema temi.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *