Južni kuvar: Prženica / sprža



Prženica / sprža (Recept)

Prženica je uobičajeno zimsko meze u Vranju, dok je u Leskovcu poznata kao sprža. Ovo su prženi delovi svinjske masti sa vrlo malim komadićima mesa, poznati u celoj Srbiji kaoduvan-čvarci.

Prženica / sprža – Sastojci:

  • 5 kg sveže slanine sa dosta mesa, isečene na kaiševe (sa 2-3 cm slanine i 3-4 cm mesa)
  • so

Prženica / sprža – Priprema:

  1. Skinuti meso i slaninu sa kože, pa ih iseći na kocke veličine oko 6 cm. Staviti ih u veliku posudu (8-10 litara). Kuvati na velikoj temperaturi dok ne provri, uz povremeno mešanje. Dodati pola litra vode i kuvati na umerenoj vatri najmanje tri sata, stalno mešajući. Prženica/sprža je gotova kad masa postane hrskava i zlatno braon.
  2. Presuti prženicu/spržu u platnenu vreću za ceđenje i cediti. Ručno isceđenu vreću staviti u presu i dodatno iscediti. Ako enmate presu, možete koristiti i presu za krompir. Vratiti na vatru još 15 minuta da dobije finu boju i hrskav ukus. Posoliti po želji na kraju.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *