
Prženica / sprža (Recept)
Prženica je uobičajeno zimsko meze u Vranju, dok je u Leskovcu poznata kao sprža. Ovo su prženi delovi svinjske masti sa vrlo malim komadićima mesa, poznati u celoj Srbiji kaoduvan-čvarci.
Prženica / sprža – Sastojci:
- 5 kg sveže slanine sa dosta mesa, isečene na kaiševe (sa 2-3 cm slanine i 3-4 cm mesa)
- so
Prženica / sprža – Priprema:
- Skinuti meso i slaninu sa kože, pa ih iseći na kocke veličine oko 6 cm. Staviti ih u veliku posudu (8-10 litara). Kuvati na velikoj temperaturi dok ne provri, uz povremeno mešanje. Dodati pola litra vode i kuvati na umerenoj vatri najmanje tri sata, stalno mešajući. Prženica/sprža je gotova kad masa postane hrskava i zlatno braon.
- Presuti prženicu/spržu u platnenu vreću za ceđenje i cediti. Ručno isceđenu vreću staviti u presu i dodatno iscediti. Ako enmate presu, možete koristiti i presu za krompir. Vratiti na vatru još 15 minuta da dobije finu boju i hrskav ukus. Posoliti po želji na kraju.
Izvor i foto: bujanovac.com