Južni kuvar: Specifičnosti kuhinje južne Srbije



Specifičnosti kuhinje južne Srbije

Salate
Šopska salata
Srpska salata
Moravska salata
Letnja trljanica
Kupus salata

Meze – predjelo
Urnebes
Pečene paprike na ulju
Zimska trljanica
Tarator
Ajvar
Pinđur
Kiseli kupus
Barena paprika
Turšija
Salata od lisičare
Krompir salata
Lučeni pasulj
Pljeskavice od krompira
Pohovane pečene paprike
Paprike punjene sirom
Prženica – sprža
Pihtije
Paštete od džigerice

Doručak
Kajgana sa sirom ili urdom
Kajgana sa mladim crnim lukom
Kajgana sa lisičarom
Kajgana sa paprikom i paradajzom
Ajvar sa jajima
Kajgana sa prženicom – spržom i kiselom paprikom
Hleb i mast
Topenica – popara
Kačamak

Čorbe
Bela čorba od povrća
Čorba od koprive
Čorba od vrganja
Čorba od kiselog kupusa
Čorba od jaja
Bela jagnjeća čorba
Škembe čorba

Glavna jela
Posne punjene paprike
Suve paprike punjene pirinčem
Suve paprike punjene pasuljem
Đuveč sa pečurkama
Đuveč sa spanaćem
Đuveč sa vranjskom taranom – jufkama
Sarmice od zelja
Sarme od kiselog kupusa
Vinogradarska janija sa piletinom
Paprikaš sa teletinom ili piletinom
Pasulj sa suvim rebarcima
Kapama od spanaća sa jagnjetinom
Podvarak sa svinjetinom
Srpska musaka
Kasapski đuveč sa suvim svinjskim mesom
Leskovačka mućkalica
Ćevapi / pljeskavica
Uštipak
Bela svinjska vešalica
Pržena teleća džigerica
Pohovan mozak
Bareni mozak
Sarmaluk
Teleća glava u škembetu

Hleb i testa
Slavski kolač
Hleb
Presna pogača
Mekice (mekike)
Proja sa zeljem
Burek
Pita – zeljanik (zeljanče)
Propeć
Samsa
Gibanica
Vranjska tarana – jufke

Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.

Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.

Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *