Kako edukovati dete o sigurnosti na Internetu?

Internet je tekovina čovečanstva koja ima mnogo pozitivnih strana, ali nažalost kao i sve u životu ima i onu drugu stranu – negativnu. Tu vrebaju razne opasnosti, potrebno ih je prepoznati na vreme.

U nastavku slede nekoliko saveta koji mogu pomoći prilikom edukacije deteta o sigurnosti na Internetu:

1. Po mogućnosti, koristite računar zajedno sa decom i potstičite ih da dele svoja internet iskustva s vama.
2. Dajte deci do znanja da na Internetu postoje određene opasnosti slične onima u stvarnom svetu (npr. pričanje s nepoznatom osobom) te ih podučite da koriste svoje instinkte i razum u izbegavanju spomenutih. Naglasite opasnost od lažnih prijatelja te objasnite da obavezno izbegavaju sastajanje uživo sa takvima.
3. Ukoliko razni online sadržaji traže od dece podatke za registraciju, podučite ih da ne otkrivaju lične informacije bez nadzora.
4. Insistirajte da deca nikad bez nadzora ne odaju vašu adresu, broj telefona, školu koju pohađaju, svoju sliku, mesta gde provode slobodno vreme itd.
5. Upozorite decu da se pravila pristojnog ponašanja iz pravog života jednako primenjuju i na ponašanje na internetu.
6. Podučite decu poštovati tuđu imovinu na internetu i objasnite im da je neovlašćeno kopiranje muzike, igara i ostalih programa jednako krađi u nekoj prodavnici.
7. Objasnite deci da sve što vide i pročitaju na internetu nije nužno istina. Potstaknite ih da popričaju s vama o svojim dilemama.
 8. Bez obzira na navedene preporuke, ne ustručavajte se da koristite odgovarajuće aplikacije za zaštitu vaše dece i postavki operativnog sistema predviđenih za te namene.

Izvor: pcskolarac.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *