Martinović: Dobri odnosi Srba i Albanaca garant prosperiteta juga Srbije

Danas je Ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Aleksandar Martinović boravio na jugu Srbije u selu Dedić, gde je razgovarao sa meštanima Ramadanom Jakupijem i Zenom Alijem, čija gazdinstva se nalaze pokraj atarskih i lokalnih puteva uništenih tokom junskih poplava koje su pogodile opštinu Medveđa.

On je ovom prilikom naglasio da je neophodno hitno sanirati ovaj putni pravac, kako bi građani nesmetano stizali do svojih kuća i njiva, te da je siguran u to da će do kraja godine to biti i završeno.

Čvrst stav predsednika Republike Srbije i Vlade je da se podjednako pomogne svakoj od 56 lokalnih samouprava, koje su pogođene poplavama, naglasio je ministar.

Ovde u slozi i jedinstvu žive dobri domaćini, Srbi i Albanci, pri čemu i jedni i drugi u Srbiji vide svoju otadžbinu. Obavezni smo da podjednako pomognemo svima, ne samo u Medveđi, nego i u Preševu i Bujanovcu, koji su takođe nacionalno mešovite sredine, kao i da nastavimo da negujemo dobre odnose, jer je to jedini garant napretka ovog dela Srbije, rekao je Martinović.

Martinović je, nakon imenovanja na čelo Koordinacionog tela za jug Srbije, poručio da će biti prisutniji u ovim krajevima, a ovo je prva njegova poseta jugu naše zemlje.

Interes države je poboljšavanje odnosa između Srba i Albanaca, koji treba da žive ne samo jedni pored drugih, nego i u zajedništvu. Država će uložiti više sredstava kako bi mladi ostali da žive na jugu zemlje, rekao je on dodavši da su mir, sloga i ekonomski napredak ovog kraja politika koju vodi i za koju se zalaže rukovodstvo Srbije.

Šteta nastala na infrastrukturnim objektima u Medveđi preliminarno je procenjena na više od 273 miliona dinara, a od toga je najviše oštećenja pretrpela lokalna putna mreža, te bi za njenu rekonstrukciju trebalo izdvojiti oko 173 miliona dinara, navedeno je na sajtu Vlade.

Šteta u poljoprivredi iznosi približno 58 miliona dinara, dok je voda potpuno uništila više od 160 hektara poljoprivrednog zemljišta i zasada.

Tokom današnje posete ministar Martinović obišao je i domaćinstvo Milana Kontića, kao i makadamski put u naselju Šilovo, a o stanju na ovom području i obnovi infrastrukturnih objekata, razgovarao je sa predsednikom opštine Medveđa Draganom Kulićem.

Foto: Kordinaciono telo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *