Najvažnije nacionalno pitanje Srbije je demografija

Prvoj konsultativnoj radionici „Depopulacija i podrška porodici i rađanju“ prisustvovala je državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović. Tom prilikom poručila je da je demografski oporavak Srbije najvažnije nacionalno pitanje.

„Zadatak koji je pred nama prevazilazi pojedinca, instituciju, jedan organ ili sektor. Ovo je zadatak od nacionalnog pitanja i on podrazumeva koordinaciju svih, kako bismo zajedno napravili strateški pristup i dugoročni program za demografski oporavak Srbije“, rekla je Božović.

Vlada Republike Srbije posvećena konkretnim merama u cilju usporavanja i ublažavanja posledica demografskih promena, dodala je državna sekretarka.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i nove mere demografskog oporavka, podsticaja rađanja dece i podrške porodici, sa akcentom na konkretnu finansijsku pomoć“, prenela je ona.

Božović je zahvalila partnerima u ovom procesu – Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Populacionom fondu Ujedinjenih nacija (UNFPA), kao i ekspertima koji rade na Izveštaju o ljudskom razvoju.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, rekla je da će Izveštaj dati osnov za formulisanje novih politika i mera za odgovor na depopulaciju, u okviru programa koji će UNDP i UNFPA razvijati zajedno sa Vladom Srbije.

„Sada pozivamo širi krug relevantnih aktera u društvu da se uključe u diskusiju o nalazima Izveštaja. Verujemo da ćemo sagledavanjem različitih perspektiva doći do sveobuhvatnog pristupa koji može da pomogne Srbiji da se prilagodi demografskim promenama kroz koje prolazi i pronađe adekvatan odgovor na njih“, izjavila je Pikap.

Foto: minrzs.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *