Od danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Republici Srbiji je otpočela distribucija sezonskih vakcina protiv gripa. U ovoj sezoni distribuira se 373.360 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa proizvođača Sanofi Pastera, a takođe otpočinje i distribucija 22.640 doza vakcine protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Vakcine će biti distribuirane prema mreži instituta i zavoda za javno zdravlje i očekujemo da će distribucija biti sprovedena do kraja nedelje.

Vakcinacija protiv gripa i u ovoj sezoni 2022/2023. će se sprovoditi na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, koji su nadležni za sprovođenje imunizacije, stoji u saopštenju sajta ZC Vranje.

Dom zdravlja Vranje dobija 3650 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa (u dve tranše, najpre 1830 a potom još 1820 doza) i od danas imunizacija stanovništva obavljaće se na punktovima u Domu zdravlja Vranje ( Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Služba kućnog lečenja, Služba za zdravstvenu zaštitu radnika, Služba za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine), Vranjska Banja, Barelić, Vlase, Kriva Feja u Dnevnoj bolnici za nefrologiju sa hemodijalizom.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” podseća na značaj vakcinacije protiv gripa kako u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, tako i indirektno u očuvanju zdravlja članova porodice i/ili kolektiva. Naročito ističemo važnost pravovremene vakcinacije protiv gripa svih lica koja pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *