Preskakanje vijače je ponovo u modiTokom detinjstva, jedna od glavnih zanimacija bila je preskakanje vijače u školskom dvorištu ili ispred kuće. Vremenom, taj vid rekreacije zamenili smo vežbama, vožnjom bicikla ili bavljenjem sportom, sve donedavno kada su nemili događaji uticali na to da se vratimo starim, proverenim navikama, i tako ostanemo u formi. Razlog je jednostavan, u pitanju je lagano razmrdavanje tela koje ne zahteva ulaganje i previše napora, a može pružiti odlične rezultate.

Preskakanje vijače može vam poslužiti kao kardio trening, jer su svi mišići tela aktivni, a odlična vest je što možete vežbati bilo gde. Pozitivno utiče na zdravlje, ali i oblikovanje figure, a može se raditi samostalno u trajanju od 30 minuta ili u kombinaciji sa čučnjevima ili iskoracima, kako biste ubrzali tempo i sagoreli više kalorija. Rezultati su najvidljiviji u gorenjem predelu ruku i ramenima, a pored toga uspostavlja se bolja kordinacija, sprečavaju povrede, i jačaju mišići. Kao što smo već spomenuli, vijaču možete nositi sa sobom, i vežbati kada poželite.

Pravilno preskakanje

Iako se čini kao veoma jednostavna veština, ipak je potrebna izvesna priprema i znanje. U redovima koji slede otkrijte 4 koraka koje treba ispratiti, po instrukcijama trenera boksa Elastera Girija.

1. Za početak, preskačite lagano sa težištem na prstima, dok izdižete pete. Obratite pažnju na položaj kolena i održavajte ravnotežu, a tek onda probajte sa jednom nogom, tako što ćete ih smenjivati ujednačenim tempom.

2. Obično pomislimo da pokreti ruku polaze od gornjeg dela ruku ili ramena, međutim ključ je u zglobovima. Postavite ih u visini struka sa dlanovima okrenutim nagore, zatim uzmite vijaču i uskladite pokrete ruku i nogu dok se izdižete iznad tla.

3. U pitanju je vežba slična plesu jer su pokreti u kordinaciji, te se prvo zagrejte, tako što ćete uzeti vijaču u jednu ruku vrteti je i istovremeno skakutati. Tek kad u tome uspete i promenite stranu, krenite da preskačete.

4. Važno je preskakati sa laganim odskokom, tako da pokreti nogu kreću od članka, a ne kolena, dok ručni zglobovi ne treba vidno da se pomeraju u odnosu na kukove.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *