Projekti iz oblasti kulture nacionalnih manjina podržani sa 30 miliona dinara


Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov doneo je juče Odluku o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini za programe i projekte iz oblasti kulture.

Odluka je doneta u skladu sa listom vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekata podnetih na Konkursu za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini za realizaciju programa i projekata iz oblasti kulture, koju je utvrdila Konkursna komisija, koja je sprovela postupak dodele sredstava iz ovog fonda u 2023. godini.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina bili su uključeni u postupak odlučivanja o prijavljenim programima i projektima na konkursu, a pomenuta odluka doneta je uz uvažavanje njihovog mišljenja o značaju pojedinih projekata za ostvarivanje ciljeva postavljenih u konkursnom postupku.

Na konkurs je podneto ukupno 225 prijava, a Odlukom se dodeljuju sredstva za realizaciju 72 programa i projekta u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.

Izabrani programi i projekti doprineće unapređenju, negovanju i jačanju kulturno-jezičkog identiteta pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji.

Među izabranim programima i projektima nalazi se i određen broj onih koji su multukulturalni i koji svojim projektnim aktivnostima podstiču integrativnu interkulturalnost i bolje upoznavanje između različitih zajednica.

Pomenuta odluka je objavljena i na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i na portalu eUprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *