Prva knjiga Roma Ajvanka Ismailovića pod nazivom „Vrtlog strasti“ – istorijski događaj u književnoj kulturi Bujanovca

U ponedeljak, 14. februara 2022. godine u Maloj Sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu održana je promocija prve knjige Ajvanka Ismailovića pod nazivom „Vrtlog strasti“. Knjiga govori o prvoj ljubavi koja se pamti do kraja života, pa je iz tog razloga ovaj datum – Dan zaljubljenih odabran za njenu promociju.

Amil – glavni junak knjige „Vrtlog strasti“ opisuje Bujanovac danas i Bujanovac sutra tj. za desetak i više godina, život i običaje Roma, migracije i traume koje preživljava svaki običan čovek. Posebno je zanimljiva simbolika nekih pojava i događaja koje Amil povezuje sa predskazanjima.

Autor ove knjige Ajvanko Ismailović je prvi Rom u istoriji Bujanovca koji se pojavljuje kao pisac romana iz redova romske nacionalne manjine koja živi u Bujanovcu. Izuzetno je nadaren ne samo za pisanje proze već i za pisanje poezije, kao i za slikanje, tako da mu se smeši sjajna karijera na polju umetnosti!

U ulozi izdavača, takođe, pojavljuje se prvi put romska organizacija – Udruženje građana Romski humanitarni centar – RHC Bujanovac čiji je direktor Šukrija Demirović. Izdavač je prepoznao kvalitet i značaj dela Ajvanka Ismailovića i odlučio da mu pomogne u tome. Inače, izdavač se bavi zapošljavanjem i edukacijom Roma, otkupom sekundarnih sirovina (PET, Al – limenke i sl.), aktivnostima na iskorenjivanju siromaštva i razvoju lokalne zajednice.

Inicijativu za izdavanje knjige podržalo je i UG „Romski san“ iz Bujanovca, a domaćin promocije bila je Biblioteka „14. Novembar“ iz Bujanovca.

Recenziju su napisale Prof dr Stana Smiljković i Prof Slavka Stojanović iz Vranja, a urednik i lektor bila je mr Snežana Milošević iz Vranja.

U pripremi za izdavanje i štampanje knjige učestvovao je Nacionalni savet romske nacionalne manjine Republike Srbije, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i Opština Bujanovac.

Knjigu je u 300 primeraka štampala Štamparija „Idea Graf“ iz Vranja. 

Na promociji knjige „Vrtlog strasti“ govorili su:

  • Ekrem Xhemaili, direktor Biblioteke „14. Novembar“ u Bujanovcu
  • Bejtulla Mustafi, predstavnik Koordinacionog tela Vlade RS za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa
  • Šukrija Demirović, direktor Romskog humanitarnog centra iz Bujanovac
  • Mr Snežana Milošević, urednica i lektorka knjige, i
  • Ajvanko Ismailović, autor.

Svoje impresije o mladom autoru Ajvanku Ismailoviću i njegovoj prvoj knjizi iskazao je i Prof mr Džahid Ramadani iz Bujanovca, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji.

Muzičku pratnju na harmonici izveo je maestro Miloš Stoimenov, profesor harmonike u Muzičkoj školi u Bujanovcu.

Autor je sa svojom porodicom pripremio zakusku za posetioce ove promocije od kojih su se neki upisali u Knjigu utisaka.

Zbog protivepidemijskih mera nisu mogli biti pozvani svi zainteresovani ljubitelji knjige, već je samo pedesetak posetilaca bilo na promociji, tako da se organizator ovom prilikom javno izvinjava svima koji nisu dobili pozivnice.

Na Prvom programu RTS-a u emisiji „Ovo je Srbija“, prilog o ovoj promociji objavljen je 18. februara 2022. godine.

Autor, izdavač i svi saradnici na pripremama i izdavanju ove knjige zahvaljuju donatorima: Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Koordinacionom telu Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i Opštini Bujanovac na finansijskoj podršci. Takođe zahvaljuju i Narodnoj biblioteci Srbije na brzom dobijanju kataloškog zapisa za ovu knjigu.

Poštovani čitaoci i ljubitelji knjige, ukoliko želite da zaplovite kroz „Vrtlog strasti“ Ajvanka Ismailovića i kupite ovu knjigu, možete se obratiti našoj redakciji, a mi ćemo obezbediti kontakt do autora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *