Savremeni pisci regiona – čije knjige volimo da čitamo

Da li sebe smatrate strastvenim ljubiteljem knjiga ili možda tek počinjete da pravite svoju prvu dužu listu čitanja? Poštovaoci književnosti vam mogu u nedogled nabrajati sve benefite koji sa čitanjem dolaze. Nema intimnijeg ni mirnijeg načina da se u isto vreme zabavite i opustite no uz dobru knjigu i šoljicu omiljenog napitka.

Ovom prilikom za vas smo istraživali koji su to savremeni pisci regiona čije knjige uživaju posebno poštovanje i popularnost među čitalačkom publikom. Uz prevod sa srpskog na hrvatski i obrnuto, i mlađim generacijama su danas dostupni vrhunski naslovi balkanskih autora. Koga naročito čitamo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i o kakvim knjigama je reč? Pročitajte.

Mirjana Bobić Mojsilović (Srbija)

Verovatno jedna od najčitanijih književnica s naših prostora, Mirjana Bobić Mojsilović je pre svega svestrana umetnica. Pored toga što je novinarka, kolumnistikinja i spisateljica, Mirjana se bavi i slikanjem (mnoge njene slike poslužile su joj kao ilustracija za korice romana). Kako se u svojim romanima i pozorišnim komadima bavi pre svega ljubavnom tematikom sa primesama humora, ali sa nezanemarljivom dozom kriticizma i ozbiljnosti, ova srpska autorka je posebno popularna u ženskim čitalačkim krugovima.

Nosioci dramatičnih priča su uglavnom ženski likovi. Mirjanine junakinje su u pravom smislu te reči – junakinje, žene koje hrabro koračaju kroz život i suočavaju se sa svojim dramama i poteškoćama. Knjige kojima je Mirjana Bobić Mojsilović osvojila čitaoce su “Azbuka mog života”, “Srce moje”, “Majke mi, bajka”, “Ono sve što znaš o meni”, “Tvoj sam”, kao i zbirka priča „Baba, nemoj ništa da me pitaš”.

Kristian Novak (Hrvatska)

Prema mišljenju publike, ali i književne kritike, Kristian Novak se ubraja u najkvalitetnije hrvatske savremene autore. Premda se u književnim krugovima pominje od 2005. godine, može se reći da je posebnu pažnju privukao 2013. godine objavljivanjem romana “Črna mati zemla”.

knjiga-kafa
Pexels.com

Izvanredno napisani romani “Črna mati zemla” i “Ciganin al’ najljepši” drže pažnju od prve do poslednje stranice. Potresna i strašna pripovest o nizu samoubistava koja se odjednom dešavaju u Međimurju, bez jasnog razloga je osnova romana “Črna mati zemla”. Delimično napisan na kajkavskom narečju ovaj originalan, mračan i nesvakidašnji roman dobio je nagradu za hrvatski roman godine (2013).

S druge strane, naturalističko delo, žanrovski najbliže krimi romanu, “Ciganin al’ najljepši” donosi i jednu ljubavnu priču na sceni na kojoj se nižu krvava ubistva. Novak je i ovom knjigom osvojio čitalaštvo, što potvrđuje nagrada za roman godine (2016).

Goran Petrović (Srbija)

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Beogradski pobednik” za najbolji objavljeni roman u 2022. godini, ali i nosilac priznanja poput Ninove, Andrićeve, Vitalove i nagrade “Laza Kostić” i “Borisav Stanković” Goran Petrović zauzima istaknuto mesto na domaćoj književnoj sceni.  

Studirao je jugoslovensku i srpsku književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univeziteta. Prema njegovom romanu “Opsada crkve Svetog Spasa”, a u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, u Narodnom pozorištu u Somboru 2002. godine je postavljena istoimena predstava. Godine 2018. je izabran za redovnog člana SANU.

Objavio je drame “Matica” i “Skela”, zbirke priča “Razlike”, “Bližnji”, knjige kratke proze “Ispod tavanice koja se ljuspa”, “Saeti za lakši život” kao i romane “Sitničarnica Kod srećne ruke”, “Opsada crkve Svetoga Spasa”, “Atlas opisan nebom”, “Papir sa vodenim znakom” i “Ikonostas”.

Vedrana Rudan (Hrvatska)

Prepoznatljiva po oštrom jeziku i neposrednom stilu pisanja, hrvatska književnica Vedrana Rudan decenijama otvoreno piše o osetljivim i teškim temama. U njenim romanima srećemo se sa temama prevara, (kompleksnog) bračnog života, silovanja, zlostavljanja. Tako u romanu “Uho, grlo, nož” opisuje Tonku Babić, junakinju u pedesetim godinama koja sedi na kauču, jede čokoladu i iskreno i bez dlake na jeziku jadikuje nad svojim životom. Premda kratak, ovaj roman je snažan, prožet humorom i utiskuje se u pamćenje.

Vedrana Rudan objavila je nekoliko romana, a među čitanijim su “Ljubav na posljednji pogled”, “Ja, nevjernica”, “Zašto psujem”, “Život bez krpelja”. Posebnu pažnju publike privukla je 2019. godine svojom autobiografijom “Ples oko sunca”.

Bojan Ljubenović (Srbija)

Satiričan ton u delima Bojana Ljubenovića izdvaja ovog pisca kao jednog od duhovitijih na balkanskim prostorima. Novinar, kolumnista i aforističar pre svega, Ljubenović je objavio više od 20 knjiga kako za odrasle, tako i za decu. Čitaocima je naročito drag zbog satiričnih knjiga „Pisma iz Srbije” i „Srbijo, Bog ti pomogo”, kao i romana „Da je bolje, ne bi valjalo“.

knjiga-devojka-čita
Pexels.com

U njegovim se delima prepliću humor, ironija, satira sa društvenom kritikom i dozom gorčine. Kao izuzetan prikaz savremenog doba i sredine u kojoj živimo, stvaralaštvo Bojana Ljubenovića nagoni nas da se zapitamo, zamislimo i pokrenemo – a pritom sve vreme imamo šeretski smešak u uglu usana.  

Miro Gavran (Hrvatska)

Miro Gavran je još jedno ime na hrvatskoj književnoj sceni bez kog nije moguće govoriti o savremenim autorima Balkana. Poznat je naročito po svojim dramskim delima i romanima za odrasle, ali je i izuzetni stvaralac za decu i mlade. Gavranova dela prevedena su na tridesetak jezika, a dobitnik je preko  dvadeset književnih i pozorišnih nagrada.

Posebno mesto u opusu Mira Gavrana pripada izvrsnoj biblijskoj trilogiji “Judita”, “Krstitelj” i “Poncije Pilat”, kao i romanima “Jedini svjedok ljepote” i “Kafkin prijatelj”.

Miljenko Jergović (Bosna i Hercegovina)

Miljenko Jergović je jedan od onih autora koji i te kako znaju kako da privuku i zadrže pažnju čitalaca. Rođen je u Sarajevu, a danas živi i stvara u Hrvatskoj, pa se neretko navodi i kao bosnohercegovački i hrvatski pisac. Pored priča, poznat je i kao autor dramskih tekstova, novinskih članaka i pesama. Upravo je Jergovićeva prva pesnička zbirka “Opservatorija Varšava” (1988. godine) bacila svetlo na njegov talenat. Ipak pažnju publike i kritike stekao je objavljivanjem pripovetki o haotičnoj svakodnevici u zaraćenoj Bosni i Hercegovini “Sarajevski Marlboro” (1994. godine).

Istaknuto mesto u Jergovićevom stvaralaštvu ipak pripada romanu “Otac”, za koji se kaže da je intimna knjiga i dobar uvod u razumevanje poetike ovog bosanskohercegovačkog književnika. U fokusu romana je tema o nacionalnim i privatnim izdajama, o bliskosti i barijerama između oca i sina, ali i tema opraštanja, straha i strepnje.  

Dejan Stojiljković (Srbija)

Od izuzetno uspešnog bestselera „Konstantinovo raskršće” koji je doživeo i adaptaciju u vidu stripa, pa do romana „Dukat za lađara”, popularnost knjiga Dejana Stojiljkovića ne jenjava. Ovaj niški autor nije samo prozni i dramski pisac, već i filmski i strip scenarista. U svojim delima se bavi uglavom istorijskom tematikom, a pored romana piše i objavljuje i priče. Njegova zbirka priča “Neonski bluz” dobila je Andrićevu nagradu. Čitaoci i književna kritika izdvajaju kao izvanredne i knjige “Duge noći i crne zastave”, “Olujni bedem” i “Znamenje anđela”.

Između ostalog, Stojiljković je u regionu poznat i kao jedan od scenarista televizijske serije „Senke nad Balkanom”.

Da li ste čitali navedena dela književnika iz regiona? Koji su vaši omiljeni balkanski pisci?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *