Skraćen prolećni raspust: Umesto deset trajaće četiri danaŠkolskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, međutim Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je procenilo da u vanrednim okolnostima nema potrebe prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu. Neradni dani biće od 17. do 20. aprila.

Ministarstvo je direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji prosledilo dopis u kojem je navedeno da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika, koji zbog vanrednog stanja moraju da budu u krugu porodice i sa manje kontakata van kuće.

„Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćane to je veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave“, rekao je za Tanjug ministar Mladen Šarčević.

Ministarstvoje zbog vanrednog stanja odlučilo da pomeri probu male mature koja je prema školskom kalendaru bila je predviđena za 27. i 28. mart. Ministar Šarčević je rekao da će biti organizovana onlajn proba male mature posle Uskrsa.

Ministar je rekao i da se štampaju testovi za malu maturu koja je planirana 17. 18. i 19. juna.

Iz ministarstva poručuju da je važno održati kontinuitet nastave kako bi se đaci prešli celokupan plan i program, a kako je procenjeno, za to ima dovoljno vremena, jer naredna školska godina počinje 1. septembra, ali da i to može da se pomeri.

„Mi smo gospodari školskog kalendara. Ne moramo da počnemo školsku godinu 1. septembra , možemo 15. septembra pa u narednoj školskoj godinu možemo drugačije organizovati raspuste“, zaključio je ministar Šarčević .

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zbog nastale situacije izvršilo prenamenu SOS telefonske linije koja je u redovnim uslovima imala funkciju prijave nasilja u školama i podršku učenicima, a sada je u funkciji podrške za prevenciju i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja koje je posledica epidemiološke krize.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201.

Dežurstva na telefonu su organizovana svakog radnog dana u periodu od 9-14 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *