Sveti surdulički mučenici


Danas je obeležena slava Svetih surduličkih mučenika u hramu Sv. Georgija u Surdulici. Krenulo se liturgijom, litijom oko crkve i sečenjem kolača. Zatim su položeni venci na humkama stradalih.

Slava Sv. surduličkim mučenicima obeležava se od 2017.godine, kada je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, određen 29.maj, kao dan za praznovanje. To je dan kada su njihove mošti pohranjene u spomen kosturnici.

– U toku Prvog svetskog rata, prilikom povlačenja srpskog stanovnišva ka Albaniji, bugarske okupacione vlasti su počinile stravične zločine, naročito u Surdilici i okolini. Među žrtvama bilo je i dosta sveštenika.

U toku Drugog svetskog rata ova teritorija je ponovo pripala Bugarskoj. Bugarski okupatori su u želji da prikriju zločine još iz Prvog svetskog rata, 1943.godine porušili kosturnicu, a mošti Sv.mučenika tajno zakopali na Starom groblju. Kasnije su mošti pronađene i vraćene 29.05.2010.godine u obnovljenu kosturnicu, navedeno je na sajtu Eparhije vranjske i SPC.

Foto: svgeorgije.org

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *