Tokom prošle nedelje otkrivena 26.803 saobraćajna prekršaja

Pripadnici Uprave saobraćajne policije prošle nedelje, tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja, kontrolisali su 63.153 vozila i otkrili 26.803 prekršaja, saopšteno je iz MUP-a.

Kontrola je bila usmerena ka otkrivanju prekršaja prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešaka.

Zbog prekoračenja brzine, sankcionisana su 12.903 vozača, uključujući 706 vozača koji su prekoračili brzinu u zonama pešačkih prelaza.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isključeno 1.169 vozača, a zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 61 vozač.

Saobraćajna policija je tokom akcije otkrila i 456 prekršaja koje su učinili pešaci, kao i 57 prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

Istovremeno sa ovom akcijom, u 30 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (Evropska mreža saobraćajnih policija), sprovedena je akcija koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Tokom ove akcije, saobraćajna policija kontrolisala je 7.785 teretnih vozila i 1.087 autobusa, a otkriveno je 5.886 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila i 489 prekršaja vozača autobusa.

Približno 40 odsto od ukupnog broja prekršaja odnosilo se na zloupotrebu tahografa, ukupno 2.519 prekršaja, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sancionisano ukupno 527, a prekoračenja brzine 340 vozača teretnih vozila i autobusa.

Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlje, kako bi stanje bezbednosti saobraćaja bilo što povoljnije, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *