Najčešće greške roditelja pri odgoju dece


Roditeljstvo je veoma težak posao, a ponekad ga roditelji nesvesno dodatno otežavaju. Ovo ne samo da dovodi do stresa u porodici već i do lošijih odnosa. Zato nije loše znati gde grešite u vaspitanju dece.

Postoje tri uobičajene greške koje roditelji prave svojoj deci, a da toga nisu svesni. Ovo ne samo da stvara neprijatne situacije, već može promeniti i živote dece. Psiholog Liza Kaplin je podelila koje su to greške i zašto ih ne bi trebalo ponavljati.

Pokušavate da od deteta napravite nekoga ili nešto što ono nije

Vaše dete je prirodno introvertno, ali vi želite ekstrovertno, društveno dete. Vaše dete voli da čita, ali vi insistirate na tome da imate sportistu u kući. Takve ličnosti nije poželjno menjati. Piše Klix.ba.

Naime, roditeljstvo je uvek jednostavnije kada sledimo znake naše dece umesto da ih teramo da slede naše planove. To ne znači da ne postavljamo granice, ali to znači da pazimo na prirodne sklonosti našeg deteta, koristimo ih za izgradnju pozitivnih veština i interakcija, a zatim pomažemo našoj deci da se protežu u oblastima izvan njihovih zona udobnosti.

Pratite svaki pokret vašeg deteta

Ako komentarišete svaki aspekt života vašeg deteta, kao što je odeća koju nosi, kakve ocene ima, kakve prijatelje ima itd., trebalo bi da prestanete da to radite odmah jer će takvo ponašanje naterati vaše dete osećati se jadno.

Predavanja i kritike ne rade. Neophodno je slušati, postavljati pitanja bez osuđivanja i davati ljubazne i saosećajne savete. U suprotnom, vaše dete će se osećati razočarano i neće graditi samopouzdanje.

Nepoštovanje ili postavljanje čvrstih ograničenja

Deca su veoma mudra prema manama svojih roditelja, i ako im kažete da će izgubiti određene privilegije ako ne pospremaju svoju sobu, ali vi ne, samo ste ih naučili da vam ne veruju na reč.

Nemojte postavljati mnogo pravila u svom domu, ali postavite nekoliko važnih i učinite da se o njima ne može pregovarati. Nekoliko primera može biti poštovanje policijskog časa, nepoštovanje braće i sestara ili hranjenje psa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *