U nedelju pomeramo satove: Kako da se lakše naviknete na „novo“ vremeU nedelju, 27. oktobra, u tri sata iza ponoći, kazaljke na časovnicima vraćaju se jedan sat unazad. Ova promena nam uglavnom pada lakše od prelaska na letnje računanje vremena, jer ovog puta imamo sat vremena više sna.

Međutim, ova promena, iako mala, mnogima ne pada lako, pa smo često umorni i pospani nekoliko dana nakon pomeranja sata. Razlog tome je što pomeranje sata, bilo unapred ili unazad, remeti naš unutrašnji sat ili cirkadijalni ritam. Zbog toga unutrašnji sat „ispada iz ritma“ sa uobičajenim dan-noć ciklusom, a koliko ćemo se brzo tome prilagoditi – zavisi. Svakako, ovih nekoliko jednostavnih saveta će vam pomoći da se brže prilagodite promeni i maltene ne osetite pomeranje sata. Izađite napolje

Dnevna svetlost daje signale našem unutrašnjem satu i potiskuje lučenje melatonina, hormona koji nas uspavljuje. Zato bi bilo dobro da nakon pomeranja sata provedete što veći deo dana napolju, na dnevnom svetlu, ali i da ne izlažete sebe jakom svetlu kada padne mrak.

Dakle, bolje je da uveče uključite lampu nego da sedite pod nekim jakim svetlom jer bi ono moglo da „odloži“ spavanje.

Držite se rutine

Higijena spavanja mogla bi da vam pomogne da zaspite, da mirno i čvrsto spavate cele noći. Pod higijenom spavanja se podrazumeva smanjenje konzumacije kofeina i alkohola, vežbanje nekoliko sati pre spavanja, kao i kreiranje umirujućih večernjih rituala koji će vas uspavati – na primer, topla kupka.

Osim toga, važno je da ležete u krevet i ustajete svakog dana u isto vreme, kako bi cirkadijalni sat imao neki ritam.Popijte čaj

Čaj od matičnjaka ili majčine dušice pomoći će vam da se opustite, smanjiće napetost i pomoći vam da zaspite. Popijte jednu šolju pola sata-sat pre odlaska na spavanje i lepo se odmorite, kako biste spremno dočekali novi dan.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *