U Pećkoj Patrijaršiji danas je ustoličen Partrijarh srpski g.Porfirije

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije ustoličen je danas, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je svetom Liturgijom u drevnom manastiru Pećkoj Patrijaršiji uz sasluženje Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Jovana; visokopreosvećenih mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, crnogorsko-primorskog Joanikija, budimpeštanskog i mađarskog Ilariona iz Moskovske Patrijaršije i prespansko-pelagonijskog Petra iz Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije; preosvećene gospode episkopa sremskog Vasilija, budimskog Lukijana, bačkog Irineja, žičkog Justina, vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, zvorničko-tuzlanskog Fotija, mileševskog Atanasija, diseldorfskog i nemačkog Grigorija, raško-prizrenskog Teodosija, zapadnoameričkog Maksima, gornjokarlovačkog Gerasima, istočnoameričkog Irineja, kruševačkog Davida, slavonskog Jovana, austrijsko-švajcarskog Andreja, niškog Arsenija, dalmatinskog Nikodima, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja, zapadnoevropskog Justina, stobijskog Davida, remezijanskog Stefana, mohačkog Damaskina, marčanskog Save, bregalničkog Marka.

Nakon bogosluženja, po tradicionalnom posledovanju, obavljen je svečani čin ustoličenja kada je pročitan Sinodski akt o uvođenju Njegove Svetosti g. Porfirija u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Proslavljanje praznika Pokrova Presvete Bogorodice nas pravoslavne Srbe, kao i sve druge hrišćane, uvek iznova raduje naprosto zbog toga jer iznova shvatamo i podsećamo se da smo Narod Božji, da Bogu pripadamo i da Njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima Svetima, da imamo Dom Očev – Crkvu našu, ali da istovremeno pripadamo i porodici, i našem narodu, i društvu, ali i zajednici svih naroda sveta, stoji u saopštenju SPC.

Od 13. stoleća u Pećkoj Patrijaršiji su ustoličavani srpski arhiepiskopi i patrijarsi, sedeli su na pećkom tronu i nosili slavno i svešteno ime.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *