U toku prijava za studentske stipendije i kredite

Budući stipendisti u toku oktobra mogu se prijaviti za tri vrste stipendija, kao i za studentske kredite, koji se dodeljuju u cilju podsticanja najboljih da nastave školovanje sa visokom postignućima, saopštilo je resorno ministrastvo.

Stipendije se dodeljuju redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu, a položili su sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 jednakih mesečnih rata.

Takođe, stipendije se dodeljuju i izuzetno nadarenim studentima državnih fakulteta i to od treće godine studija, odnosno sa ostvarenih 120 ESP bodova.

Stipendiju za izuzetno nadarene mogu dobiti studenti koji su: položili sve ispite iz prethodnih godina studija, prvi put upisali studije prvog, drugog ili trećeg stepena, odmah nakon srednje škole upisali visokoškolsku ustanovu, tokom studiranja ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00 i u kontinuitetu upisivali godine studiranja na budžetu.

Mesečni iznos stipendije je 24.000 dinara za studente osnovnih i master studija, 30.000 dinara za studente doktorskih studija, pri čemu se isplaćuje u 12 jednakih mesečnih rata.

Prijava je počela i za stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti. Pravo da se prijave na konkurs imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su u tekućoj školskoj godini upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na studijskim programima oblasti matematike, fizike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika.

Uslov je i da kandidati nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50.

Iznos stipendije je ove godine povećan i mesečno je 19.800 dinara, a isplaćuje se u 12 mesečnih rata. Korisnici stipendija se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Počelo je i prijavljivanje za dodelu studentskih kredita na koje imaju pravo svi budžetski studenti državnih visokoškolskih ustanova koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisani na studije prvog stepena u zimskom semestru.

Za kredite se mogu prijaviti studenti prve godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od druge do pete (i šeste) godine osnovnih studija.

Studentske stipendije se daju nepovratno, dok se studentski kredit vraća u slučaju da student ne ispuni uslove propisane konkursom. Mesečni iznos studentskog kredita je 13.000 dinara.

Za dobijanje studentske stipendije ili kredita student podnosi prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom visokoškolskoj ustanovi u koju je upisan.

Prijavljivanje je počelo 2. oktobra i trajaće do 31. oktobra, a više informacija o konkursima, načinu prijave i rokovima možete videti ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *