„Veliki školski čas“ održan u Šumaricama

Tradicionalni „Veliki školski čas“, posvećen civilnim žrtvama ratnog zločina, koji su počinile nemačke okupacione snage 21. oktobra 1941. godine, održan je danas u Kragujevcu, a vence na spomenik u Šumaricama položili su brojni državni i gradski zvaničnici.

Nakon intoniranja državne himne, vence kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima položili su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, đaci Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i drugi.

Komemoraciji su prisustvovali i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ambasador Austrije Kristijan Ebner, ambasador Poljske Rafal Perl i ambasador BiH Aleksandar Vranješ, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Velike Britanije, Slovačke, Belorusije i Kazahstana.

Poštu streljanim civilima odali su i predstavnici gradova prijatelja i pobratima Kragujevca iz Rumunije, Poljske, Francuske, Nemačke i Republike Srpske.

Glumački ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca je, u režiji Marka Misirače, izveo poemu Darka Cvijetića „Šum Šumarice“, koju čini 20 monologa, ispovesti bez početka i kraja, živih i mrtvih, preživelih, žena, dece i nemačkih vojnika, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Dvadeseti monolog čine pisma i poruke koje su pred streljanje ostavili đaci i očevi, kao i poruke iz Knjige žalosti u Muzeju „21. oktobar“.

Pre „Velikog školskog časa“, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima održan je moleban, koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

U znak odmazde zbog akcije pokreta otpora, u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljano je 2.796 civila iz Kragujevca.

Među streljanima bilo je i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, koji su iz školskih učionica odvedeni na streljanje u Šumaricama.

„Veliki školski čas“ održava se od 1971. Godine, uz poruku mira „Dosta su svetu jedne Šumarice“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *