Vučić: 53 miliona evra za novu listu inovativnih lekova


U subotnjem gostovanju Predsednika Aleksandra Vučića na televiziji Tanjug na samom početku intervjua mogli smo čuti da je zadovoljan uloženim radom i naporom, ali kako je rekao „zna da još moramo da radimo“.

U tom pravcu, Vučić je tokom razgovora izneo ekskluzivnu vest:

Pacijenti koji boluju od dijabetesa, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog creva, nekog drugog malignog oboljenja – mi ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lekova i to do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo koja će za sve te bolesnike biti dostupna, po uzoru na najsavremenije zemlje sveta.

Vučić je tokom gostovanja izneo podatak da je u 2020. godini suma koja je za te svrhe bila izdvojena iznosila 23 miliona evra, a da je u ovoj godini više nego udvostručena i da iznosi 53 miliona evra.

Govoreći o podsticajnim merama u povećanju nataliteta Vučić je i tu imao ekskluzivnu vest.

Razmišljamo da uvedemo da vrtići budu besplatni za sve građane Srbije, i  državni i privatni vrtići, a kasnije i jaslice. Da mi plaćamo to i da tako pomognemo roditeljima. Ovo bi nam bio oko 70 miliona evra čisti gubitak, ali bismo dobili socijalnu inkluzivnost dece koja bi posle toga išla u školu. Moramo još da računamo, sa tim možemo da krenemo verovatno od 1. septembra“, kazao je Vučić, koji je objasnio da će o tome biti odlučeno u narednih dva, tri dana.

Uz podsećanje da Srbija ima najveću stopu rasta u Evropi , možemo da imamo brojne ugovore koji se tiču infrastrukture i vezane su za sve vrste saobraćaja. Takođe je po pitanju plata, Vučić opet ponovio da je planirano da za četiri godine one dostignu nivo od 1.000 evra.

Naša zemlja povećava rezerve u energentima i hrani, ali Predsednik je uveren da neće doći do eskalacije krize u svetu, ali da je Srbija sprema i za takve situacije.

Rrezerve gasa u Banatskom Dvoru povećane su na 110 miliona kubnih metara, što je za 15 do 20 dana, a da nafte ima za nešto više od mesec dana. To su ogromne rezerve i povećavamo ih i danas“, rekao je Vučić i dodao da su kupljene i velike količine hrane za rezerve i da zato građani ne treba da prave rezerve, da ima dovoljno soli, pasulja, graška, brašna, pšenice, kukuruza… i da u Srbiji neće biti gladi.

Predsednik je najavio da će se nastaviti svi započeti projekti od Beovoza do puteva, koridora…“Sve se to radi i nastavlja“, a da narednih godina sledi i restrukturiranje elektroprivrede da ne bi bili neto uvoznici.

Sa izgradnjom reverzibila na Bistrici i Đerdapu rešićemo i električnu energiju“, napomenuo je Vučić.

Foto: sl.wikipedia.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *