Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji

Foto: Facebook/ Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da veruje da će Srbija i Mađarska imati prijateljsku utakmicu u tome ko će imati najviši rast u 2020. godini u Evropi, kao i da neće biti ljutnje ko je uspešniji. Orban je poručio da su evidentni rezultati srpske privrede i da će Mađarska morati da se potrudi ako želi da bude u korak sa razvojem u Srbiji.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon sastanka, poručio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života.

„Zahvalan sam mađarskom rukovodstvu, posebno premijeru Orbanu što je imao želju, hrabrosti da pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome“, dodao je Vučić.

Ukazao je da ekonomski odnosi dve zemlje nikada nisu bili razvijeniji, kao i da smo prošlu godinu završili sa trgovinskom razmenom od milijardu i 761 miliona evra.

„Ove godine već u prvom kvartalu, iako smo bili suočeni sa pandemijom koronavirusa, imamo rast od 8,37 odsto, 493 miliona evra“, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Mađarska naš treći trgovinski partner na nivou EU. „Imamo odličnu saradnju po svim ekonomskim pitanjima i zhvalan sam na svim mađarskim investicijama koje su stigle u Srbiju“, dodao je Vučić.

„Posebno sam zahvalan što su spremni da ulažu na celoj teritoriji Srbije, ne samo u opštinama u kojima živi mađarsko stanovništvo“, rekao je Vučić i dodao da će uskoro biti otvorena fabrika u oblasti prerađivačke prehrambene industije u Arilju.

Ukazao je da je bilo reči i o tome kako da neke naše kompanije zajednički istupaju, kao i da o tome još nemaju konačne stavove.

Čestitao je Mađarskoj na odličnim ekonomskim rezultatima. „Verujem da ćemo imati jednu prijateljsku utakmicu u tome ko će da ima najviši rast u 2020. godini u Evropi između Srbije i Mađarske i da neće biti ljutnje ko je uspešniji“, rekao je Vučić. 

Na sastanku su razgovarali i o bilateralnim projetima, izgradnji prige Beograd-Budimpešta, ako i pruge Subotica-Segedin-Baja-Subotica.

Ukazao je da je Orbana zamolio za dodatnu podršku Srbiji na evropskom putu i dodao da smo zahvalni komesari Varheljiju.

„Mađarska je zemlja koja uvek i na svakom mestu podržava Srbiju na evropskom putu… Uvereni smo da ćemo uz njihovu pomoć i pomoć svih drugim moći da osiguramo sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju“, istakao je Vučić.

Zahvalio je Ištvanu Pastoru koji je je pomogao uspostavljanje prijateljstva između naših naroda.

„Mađarski narod u Srbiji je most našeg iskrenog prijateljstva, uveren sam da će to uvek tako biti, nemamo nikavih incidenata i problema, živimo zajedno i ne postoji čak ni neka vrsta skrivenih problema kojih je bilo“, rekao je Vučić.

Zahvalio je na pomoći i podršci Mađarske tokom pandemije koronavirusa, pre svega u savetima kako da dođemo do robe i medicinskog materijala.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *