Zašto NE TREBA grickati nokte?Grickanje noktiju je postala uobičajena navika koja je zastupljena među 30% populacije. Mada na prvi pogled deluje bezopasno, grickanje noktiju može prouzrokovati prodor bakterija ili gljivica u telo i krvotok, povećavajući na taj način šanse za razne zarazu.

Grickanje noktiju može da prouzrokuje prehladu ili grip

Pored toliko virusa koji lebde u vazduhu nekad je teško održati imunitet i izbeći prehladu. Međutim, ono što sigurno možemo da uradimo je da ruke držimo što dalje od usta i lica. Osim što ima virusa u vazduhu, mnogo njih je prisutno i na našoj koži pa se zato preporučuje češće pranje ruku sapunom i vodom.

Grickanje noktiju nanosi štetu zubima

Osobe koje grickaju nokte podložne su obolenju i slabljenju desni. Takođe može doći i do izlizanosti pa čak i do pucanja zuba usled učestalog grickanja a neretko i do oštećenja tkiva desni.

Prsti su takođe podložni infekcijama

Ako se nokti zagrizu do tačke gde se spajaju sa prstima i tu nastanu pukotine, onda nastaju ozbiljni problemi. Malo je poznato da se ispod noktiju mogu naći razne bakterije poput ešerihije koli koja može prouzrokovati razne bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *