Zvanično: Fudbaleri imaju veći rizik od demencije i neuroloških bolestiProfesionalni fudbaleri imaju znatno veći rizik umiranja od demencije i drugih ozbiljnih neuroloških bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je utvrdilo i da bivši igraći imaju tri i po puta veći rizik umiranja od demencije nego drugi ljudi njihovih godina.

Ove rezultate otkrila je studija sprovedena na Univerzitetu u Glazgovu, a ispostavilo se da su fudbaleri izloženi i pet puta većem riziku od Alchajmera, kao i četiri puta većem riziku od bolesti motornog neurona i dva puta većem riziku od Parkinsonove bolesti.

Bujanovacka Banja


Studija nije utvrdila da li je uzrok svega toga udaranje kožne lopte glavom, ali je istaknuto da će se uzrok detaljnije ispitati.

Istraživanje su finansirali Engleski fudbalski savez (FA) i Udruženje profesionalnih fudbalera, mada Krisa Satona, čiji otac Majk, bivši profesionalni fudbaler, pati od degenerativne bolesti uzrokovane povredama mozga, ljuti to što kako kaže, ova studija „kasni 15 godina“.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *