Bombonjere (Recept)
Bombonjere – Sastojci:
- 500 g šećera (za 50 kuglica)
- 650 g mlevenih oraha
- 1 kašika kakaoa
- 300 ml vode
- Fondan:
- 500 g šećera
- 300 ml vode
- boja za kolače
Bombonjere – Priprema:
1. Ušpinovati šećer tako što se šećer kuva u vodi dok ne proključa pa se temperatura smanji i kuva se još desetak minuta na tihoj vatri. Skloniti sirup, dodati kakao i orahe, dobro promešati i umesiti rukama, pa praviti bombice. Ostaviti da se prosuše nekoliko sati.
2. Staviti vodu i šećer da se kuvaju dok voda ne proključa i ostaviti da vri na tihoj vatri oko 15 minuta. Fondan je gotov kad je sirup gust i blago šušti. Skloniti sa vatre i prohladiti 10 minuta. Mlak sirup mešati varjačom dok ne počne da se steže i odvaja od posude. Fondan podeliti na onoliko delova (obično 2-3) koliko boja želite i u svaku posudicu dodati 2-3 kapi boje i postepeno, uz mešanje, dodati i kašiku vode. U jedan sud možete staviti malo kakaoa da dobijete braon fondan.
3. Bombice spuštati u fondan pa vaditi čačkalicom i ređati na papir da se suše.
Izvor i foto: bujanovac.com