Razlog više da svakodnevno pijete čaj – dobro je za mozakMnogi čaj piju samo kad su bolesni, a sve je više naučnih dokaza da bi to trebalo svima da nam postane svakodnevna navika.

Ne samo što je čaj dobar za zdravlje i zbog kofeina koji sadrži može da vam podigne energiju, ispostavilo se i da je dobar za mozak.

Naime, nova studija sprovedena u Singapuru je pokazala da osobe koje su proteklih 25 godina pile čaj četiri puta nedeljno, imaju znatno bolje moždane funkcije. Preciznije, imaju bolje organizovane moždane regije, a to znači i bolje kognitivne funkcije.

Bivoda Bujanovac


U istraživanju je učestvovalo 36 osoba starijih od 60 godina, a naučnici su analizirali njihove neurološke podatke, zdravlje, životne navike, kao i psihološko blagostanje.

Prema rezultatima studije, oni koji su proteklih 25 godina pili zeleni ili crni čaj četiri puta nedeljni, imaju znatno bolje organizovane i povezane moždane regije, nego oni koji ne piju čaj.

„Naša studija je prva koja doazuje da konzumiranje čaja utiče na moždane strukture i sugeriše da čaj štiti mozak od opadanja moždanih funkcija do kojeg s godinama dolazi„, kaže vodeći autor studije Feng Lej.

On povezanost među moždanim regijama poredi sa putevima – kada nema gužve na putevima, lakše se stiže do željene destinacije, a isto je i sa moždanim regijama. „Kada su bolje povezane, informacije lakše i brže putuju i efikasnije se obrađuju“.

Pored toga što dobro deluje na mozak, čaj, posebno zeleni, snižava rizik od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa, pokazala je ranije studija sprovedena na Harvardu.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *