Zašto je toksičan materijal na kom se štampaju fiskalni računi?

fiskalni-računi
Unsplash.com

Fiskalni računi su sastavni deo našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za kupovinu namirnica, plaćanje računa i kupovinu svih vrsta. Ipak, da li ste ikada pomislili na potencijalne opasnosti ovih naizgled bezazlenih komada papira? 

Istina je da fiskalni računi mogu biti toksični, a materijal na kome su štampani može imati značajan uticaj na naše zdravlje i životnu sredinu.

U ovom članku ćemo istražiti skrivene opasnosti fiskalnih računa i važnost materijala koji se koriste za njihovu izradu. Zato ostanite sa nama i saznajte kako da sačuvate vaše zdravlje!

Važno je pažljivo odabrati materijale za štampanje

Materijali za štampanje su od suštinskog značaj u svakom procesu štampanja. U mnogim firmama koje se bave izradom najrazličitijih promo predmeta sa printom, kao što je kompanija Grom, za štampanje se koriste isključivo materijali koje odlikuje visok kvalitet štampe i bezbednost svih proizvoda. Od reklamnog tekstila do raznog kancelarijskog materijala – njihovi proizvodi su potpuno bezbedni! 

Međutim, kada je reč o fiskalnim računima, izbor materijala za štampu je najčešće kritičan, a osim toga, reč je o predmetima koji se često razmenjuju između pojedinaca i često dolaze u direktan kontakt sa našom kožom, rukama i ustima

Štamparski materijali koji se koriste za fiskalne račune mogu potencijalno imati štetne posledice po naše zdravlje. Toksične hemikalije kao što su bisfenol A (BPA) i bisfenol S (BPS) se obično nalaze u termo papiru, koji se koristi u mnogim fiskalnim računima. Zato je odabir bezbednih i netoksičnih materijala za fiskalne račune od suštinskog značaja da bi se izbegli zdravstveni rizici.

Nažalost, termo papir je najčešće u upotrebi jer je relativno jeftin i na njemu se lako štampa, ali takođe ima i kraći vek trajanja od drugih vrsta papira.

Pored toga, štamparski materijali koji se koriste za fiskalne račune mogu imati značajan uticaj na životnu sredinu, jer kada se nepravilno odlažu, mogu da ispuste toksične hemikalije i doprinesu zagađenju vodenih tokova i zemljišta. Sem toga, obično završe na deponijama gde se teško samostalno razgrađuju.

Ključno je odabrati materijale koji su sigurni, ekološki prihvatljivi i visokog kvaliteta kako bi se osiguralo da fiskalni računi služe svojoj svrsi bez nanošenja štete.

Štetna dejstva toksičnih fiskalnih računa

Mnogi fiskalni računi, posebno oni napravljeni od termalnog papira, sadrže toksične hemikalije, koje smo već napomenuli. Ove hemikalije se koriste za razvijanje otiska na papiru i mogu se apsorbovati kroz kožu ili usta. 

BPA i BPS hemikalije su povezane sa nizom zdravstvenih problema, uključujući reproduktivne probleme, poremećaje u razvoju i rak.

Mastilo koje se koristi na nekim fiskalnim računima može izazvati iritaciju kože ili alergijske reakcije, što posebno važi za osobe sa osetljivom kožom. Zato nije neobično da usled produženog kontakta sa ovim računima može doći do crvenila, svraba i otoka.

Fiskalni računi se često razmenjuju između pojedinaca i mogu delovati kao sredstvo za širenje bakterija i virusa u vašem domu. Ovo je posebno zabrinjavajuće u vremenima pandemija, kao što je pandemija COVID-19. Studije su pokazale da bakterije mogu da prežive na fiskalnim računima do 48 sati, a virusi kao što je virus gripa do 12 sati.

Da biste smanjili potencijalne zdravstvene rizike povezane sa fiskalnim računima, važno je pažljivo postupati sa njima. 

Unsplash.com

Saveti za bezbedno rukovanje uključuju da operete ruke nakon rukovanja fiskalnim računima, posebno pre jela ili dodirivanja lica.

Izbegavajte dodirivanje usta, očiju ili nosa nakon rukovanja fiskalnim računima. Zatim, čuvajte fiskalne račune na čistoj, suvoj i bezbednoj lokaciji ili ih odložite na odgovarajući način, bilo reciklažom ili usitnjavanjem.

Bezbedni materijali za fiskalne račune

Kada je reč o materijalima za fiskalne račune, najvažniji faktori su bezbednost, trajnost i čitljivost

Odabir održivih i ekološki prihvatljivih materijala, kao što je reciklirani papir ili alternativni materijali kao što su polimer ili tkanina, može pomoći u smanjenju uticaja fiskalnih računa na životnu sredinu. Pritom je i termalni papir bez BPA sada široko dostupan, što je sigurnija alternativa za štampanje fiskalnih računa. Međutim, ne postoje regulacije koje bi proveravale tip papira koji je u upotrebi.

Treba uzeti u razmatranje i papir bez ugljenika, potencijalno dobru opciju za višedelne račune, gde kupac zadržava jednu kopiju, a preduzeće drugu, kao kada je reč o plaćanju u pošti. Papir bez ugljenika sadrži slojeve papira koji reaguju na pritisak da bi napravili kopije računa, eliminišući potrebu za karbonskim papirom.

Zatim imamo i mastilo na bazi soje, sigurniju i ekološki prihvatljiviju opciju za štampanje fiskalnih računa. Mastilo na bazi soje je napravljeno od sastojaka iz obnovljivih izvora i ne sadrži toksične hemikalije, što ga čini sigurnijim izborom za kupce i zaposlene.

Važno je, dok se ne sprovedu već ranije najavljene mere za fiskalne račune, preduzeti jednostavne mere predostrožnosti. Primera radi, naučite da pravilno rukujete i odlažete fiskalne račune, time ćete pomoći sebi u smanjenju rizika vezanih za toksične materijale. Sem toga, naučite i druge o štetnosti  i na taj način promovišite bezbedniju upotrebu fiskalnih računa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *