INTERVJU: GORAN NEDELJKOVIĆ, direktor SPECIJALNE BOLNICE ZA REHABILITACIJU – BUJANOVAČKA BANJAPčinjski okrug, Bujanovac, Bujanovačka Banja, 8. avgust 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – Stručni tim lekara, fiziotarapeuta i ostalog medicinskog osoblja uz primenu savremenih dijagnostičkih prirodnih potencijala Bujanovačke Banje čini čuda. Razgovaramo sa Goranom Nedeljkovićem, direktorom i doktorom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije.

– Specifičnost Bujanovačke Banje je što ima tri prirodna faktora koja koja pruža lečenje prirodnim gasom ugljen-dioksidom, termomineralnom vodom sa lekovitim blatom. Po tome se izdvaja na Balkanu od drugih banja, koje imaju jedan ili samo dva prirodna faktora. Ova tri faktora blagotvorno deluju na osobe obolele od svih vrsta reumatizma, postraumatska stanja, neurološka, poremećeji arterijske i periferne cirkulacije, posebno na komlikacije obolelih od dijabetesa, kožne i hronične ginekološke bolesti.

Mineralna voda sa temperaturom od 43 stepeni direktno se koristi bez hlađenja i zagrevanja, tako da ne gubi od svojih prirodnih lekovitih svojstava. Samo kupanje u prirodnoj mineralnoj vodi dovodi do širenja krvnih sudova, bolje ishrane, metabolizma i regeneracije samog tkiva.Zahvaljujući vežbama koje se rade u termomineralnoj vodi povećavaju su amlitude pokreta svih delova tela, dolazi do povećanja snage mišića kod reumatičara i postfrakturnih stanja. Poboljšava se cirkulacija, jer je u samoj mineralnoj vodi rastvoren gas CO2 koji prodire u kožu i širi krvne sudove. Ugljen–dioksid gas je čistoće oko 98% i kao takav se zahvata na samom izvoru gde izvire termomineralna voda. Ima ga u Karlovim Varima gde je procenat čistoće 37%. Putem instalacija dovodi se u terapeutski deo gde se vrši apliciranje pacijentima.

Blato je vrhunskog kvaliteta, vulkanskog porekla, veoma povoljno deluje u kombinaciji sa mineralnom vodom i prorodnim gasom CO2 koji se aplikuje u dve forme. Prva je aplikacija gasa u Hedove zone i druga kupanje u kadi sa gasom CO2, koja povoljno deluje posebno kod dijabetičara. Lečimo psorijazu direktnom aplikacijom blata koje blagotvorno deluje na kožu pacijenata. Posle toga se pacijent kupa u termomineralnoj vodi, a zatim sedi u gasnoj kadi. Ista je situacija i sa ekcemom. Kod profesionalnih ekcema vrši se direktna aplikacija blata, kupanje u četvoroćelijskim kupkama i gasnoj kadi.Ugljen–dioksid gas se izdvaja iz vode i daje se u Bujanovačkoj Banji na dva načina:

Prvi način je preko gasnih potkožnih injekcija i to tako što vrši masažu perifernih krvnih sudova, širi ih i na taj način poboljšava perifernu cirkulaciju.

Na drugi način daje se u gasnim komorama, deluje na isti način i preporučuje se posebno kod dijabetičara, jer oni imaju problem sa perifernom cirkulacijom. Dijabetes oštećuje periferne krvne sudove i na ovaj način se oni hrane i štite.

Pored dijabetičara daje se i kod ljudi koji imaju problem sa koštano-zglobnim sistemom, kod reumatičara jer kako se krvni sudovi šire na taj način se i hrane nervi, što je povezano jedno sa drugim. Deluje na poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja i smanjenje bolova pacijenata. Lečimo sve povrede lokomotornog sistema, prelom nogu, ruku, kao i posle ugradnje veštačkog kuka. Zatim degenerativni reumatizam, koji prati godine i zahvata najčešće najveće zglobove kod čoveka, zglobove kukova, kolene zglobove, ostale zglobove i degenerativna oboljenja celog kičmenog stuba, a najviše vratnog i krsno-slabinskog dela.Posle reumatskih oboljenja tu su i oboljenja koja nastaju posle raznih trauma, da li su to povrede u saobraćaju, na poslu ili si to sportske povrede. Urođenih deformiteta na kostima i zglobovima najviše ima kod dece. To su najčešće deformiteti skočnih zglobova i kičmenog stuba, najviše skolioze, usled lošeg držanja tela kod dece i drugi deformiteti kičmenog stuba. Sportstke povrede tretiramo nakon ortopedskog zbrinjavanja. Koristimo sva tri faktora u rehabilitaciji.

Što se tiče neuroloških pacijenata, lečimo sve vrste poremećaja centralnog i perifernog nervnog sistema, sve vrste oduzetosti, stanja posle šloga, periferne oduzetosti, facijalne paraplegije… Elektrostimulacija i laseroterapija se rade kod poremećaja perifernih nerava kao što je paraliza mišića lica (nervus facialis).

U našoj banji se leči i jedna vrsta sekundarnog steriliteta. U tom cilju koristi se blato, kupanje u termomineralnoj vodi i gasnoj kadi – rekao je direktor Nedeljković.
Kontakt informacije:

Budite slobodni da kontaktirate Bujanovačku Banju putem e-maila ili telefonom i njihov tim će Vam pružiti sve dodatne informacije. Uvek ljubazno osoblje, provereno!


Centrala: 017/7651-292

Recepcija: 017/7653-459 i 062/8842448

Komercijala: 062/8842470

Medicina: 062/8091876062/8842459 i 063/8755852

Fax: 017/7651-810

Direktor: 062/8842445

Mejl: sbbujanovackabanja@gmail.com

Sajt: https://bujanovackabanja.co.rs


Na Pčinjskom 017 – PORTALU o Bujanovačkoj Banji pročitajte:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *